Pacijentima nisu dostupni svi novi lekovi

Od 230 inovativnih lekova koji su se pojavili od 2007. godine, pacijentima u Srbiji je dostupno samo 12. Pacijenti mnogo kupuju lekove, a problem je i što ne mogu blagovremeno da dođu do savremene terapije. Ministarstvo nema sluha za ove probleme, rečeno je u Novom danu. Jedan od gostiju je bila predsednica ORS-a dr. Mirjana Lapčević.

Na papiru je sve savršeno uređeno, ali u životu često je sasvim druga priča. Pacijenti u Srbiji, prema zakonu, imaju i pravo na korišćenje savremenih lekova. Međutim, u realnosti to baš i nije tako.

Govoreći o problemima, Mirjana Lapčević iz Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti kaže da oni ne mogu da dođu do savremene terapije, i to ne u onom trenutku kada je im najpotrebnija. "A naročito kod reumatskih bolesti u prve dve godine dolazi do nepovratnog oštećenja zglobova i samim tim opasnosti od invalidnosti... Tako da efekat nije isti u tom periodu ili posle", dodaje.

Efikasnost zavisi od toga kada se počinje s periodom lečenja, ističe doktorka.

Ona dodaje da pacijenti oboleli od reumatskih bolesti mnogo kupuju lekove: "Pre svega nesteroidne inflamatorne lekove, zatim blokatore i pumpe za zaštitu želuca. Pored onog dela koji se dobija preko Fonda, mnogo toga kupujemo“.

Ona kaže da je problem što nema dovoljno novih lekova, koji bi mogli da se ponude pacijentima.

Bojan Trkulja iz Udruženja inovativnih proizvođača lekova "Inovia" kaže da je u poslednjih pet godina Srbija pala na začelje u Evropi kada je u pitanju dostupnost inovativnih terapija.

"Od oko 230 novih inovativnih lekova koji su se pojavili od 1. januara 2007. godine, dakle više od 8 godina, od tih 230 lekova našim pacijentima je dostupno 12. To su dramatični rezultati, jer Bugarska ima 7 puta više, Hrvatska pet puta više, Slovenija 12 puta više", dodaje.

On ističe da je jedno od prava pacijenata pravo na adekvatnu terapiju, što je regulisano, između ostalog, i Rimskom poveljom. Međutim, naši lekari nemaju mogućnost da prepišu nove lekove, i kako kaže, mogu samo da ponude ono što je zlatni standard.

"Ministarstvo nema sluha"

Postoje situacije u kojima lekar prepiše lek za koji se zna da ga nema na tržištu.

Lapčević kaže da pacijent u tom slučaju može da kupi za svoj novac lekove i da, s računom, nadoknadi to - ako leka ima.

Ukoliko leka nema - teško je žaliti se, kaže doktorka. I mi, kao udruženje, koje je veoma brojno, nemamo tu mogućnost, dodaje. "Nema se sluha, tražila sam prijem kod ministra zdravlja i kod direktora Fonda, i nije mi pošlo za rukom", navodi Mirjana Lapčević.

"Ne možemo da dođemo do Ministarstva i Fonda, i samim tim sve što radimo pada u vodu. Imala sam priliku samo jednom da se sastanem sa direktorom Fonda, kada je to bio Aleksandar Vuksanović... On je shvatio naše probleme i imali smo jedan veliki pomak u terapiji nakon toga... On je izdejstvovao da budem član Komisije za dodelu biološke terapije", rekla je Lapčević.

Kaže da iskustva iz "evropske škole" pokazuju da treba da se ide od ministra, pa dalje. "Mene je do sada uvek primao neko drugi, treći, pa se razvodni dalje... Imam loše iskustvo".

Pozitivna lista je poslednjih godina bila potpuno zatvorena za inovativne lekove, pa su kompanije ređe odlučivale da neke lekove registruju kod nas, kaže Trkulja. To je dosta opasno, ako je nekome potreban lek mora da kupuje u inostranstvu ili još gore, preko nekih sivih kanala, dodaje. To je velika opasnost, jer se ne zna da li je to pravi lek, ili ukoliko jeste pravi, da li je čuvan na adekvatan način, zaključuje Trkulja.

Ceo video možete pogledati ovde

Povezane vesti