Pismo podrške sebi i svim obolelima od RA

Život sa reumatskim i mišićno koštanim bolestima: Moji koraci za uživanje u životu

Jedna od priča koje su učestvovale na konkursu za nacionalnog predstavnika za Stinovu nagradu

slika 3Napisala sam ovo pismo podrške sebi i svim obolelim od koštano-mišićnih reumatskih bolesti.

Draga Ljubice,

Radi na sebi, postigni kliničku remisiju, oslabi aktivnost bolesti, seti se predavanja dr Lapčević T2T target to target - ciljano lečenje. Spreči dalje oštećenje zglobova. Sarađuj sa doktorima, planiraj kontrolu svakih 6 meseci.

Vodi dnevnik bolesti, jedi voće i povrće, ribu, maslinovo ulje. Uradi nešto novo svakog dana, pričini radost sebi i drugima. Čitaj, crtaj, vežbaj jogu, poboljšaj kvalitet života. Ne daj se.

Život je čaroban, primećuj samo lepo, zaigraj uz muziku koju voliš. Popni se na Monteverest ili Kilimandžaro u mašti, idi na Kubu. Život je tako lep. Menjaj se, zaljubi se u ptice i ljubičice. Ne daj se Ljubice. Recituj naglas  omiljenu poeziju Desanke Maksimović, Mike Antića, M.Rakića, ti to voliš. Slušaj operu Karmen i tamburaše. Volontiraj na svojoj opštini. Sakupljaj plastične zatvarače za kupovinu invalidskih kolica za decu. Idi na dekupaž, volontiranjem pomozi deci, starima, bolesnima i nemoćnima. Učlani se u Crveni krst. Pomozi nekom - sve je to za tvoje dobro. Život nije savršen. Budi radoznala i divi se svemu. Reci nekom DA GA VOLIŠ jos danas i budi zahvalna sto postojiš. Ovaj svet je prepun lepote. Kupi sebi novu olovku, flomastere. Obraduj se. Napiši sebi čestitku za Novu godinu i poželi sebi sve najlepše. Nacrtaj ili napravi sama čestitku i posalji nekom i obraduj ga. Živi zahvalno i zadovoljno. Uživaj u deci, u reci, u pogledu kroz prozor, u cvetu, lišću, veverici, leptiru i šarenoj dugi. Zasvetli kao zvezda na zvezdanom nebu ili kao mali svitac. Jer ti si Ljubica - ljubičica i tvoje ime znači ljubav. Samo napred i n daj se Ljubice, hrabro u nove pobede. Božanska iskra je u jedinstvenosti, svi smo mi jedinstveni gosti na ovoj planeti. Zato svi samo hrabro i volite sebe bog vas već voli.

Cmok, cmok.

Kostić Ljubica

Povezane vesti