Obeležen Svetski dan borbe protiv lupusa

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) obeležilo je Svetski dan borbe protiv lupusa - 10. maj u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Cilj ove ulične manifestacije je bio podizanje svesti o ovoj sistemskoj bolesti: njenom prepoznavanju, simptomima, lečenju i problemima sa kojima se oboleli susreću , kao i o zdravim stilovima života koji mogu umanjiti tegobe obolelih osoba.

Aktivisti ORS-a su razgovarali sa zainteresovanim građanima, delili letke sa savetima o lupusu. I ovaj put je ORS imao podršku Instituta za reumatologiju, prisustvom ass. dr sci. med. Predraga Ostojića. Dr Ostojić i prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a, su davali izjave za medije i savetovali prisutne građane. Lupus ili sistemski eritemski lupus ( SLE ) je hronična autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada sopstveno normalno, zdravo tkivo. To izaziva upalu, otok i o

štećenje zglobova, kože, bubrega, nervnog sistema, krvi, srca i pluća. Teško ga je dijagnostikovati, još teže živeti sa njim i predstavlja izazov lekarima u lečenju. Često je nevidljiv, opseg simptoma je širok, napada bez upozorenja, nema poznat uzrok. Zbog toga je važno da svi koji sumnjaju da boluju od ove teške bolesti ili imaju simptome koji liče na lupus dobiju pravi savet od reumatologa.

“Građani treba da znaju da od reumatskih bolesti ne oboljevaju samo starije osobe, već da se ove bolesti javljaju i kod mlađih, radon-sposbnih osoba, a lupus se najčeće prvi put javlja između 15 i 44 godine. Lupus je jedna od najtežih reumatskih bolesti i mi kao udruženje ćemo raditi na isticanju i rešavanju problema koje ova bolest nosi.”, rekla prim. dr Mirjana Lapčević.

“Kad bolujete od lupusa, važno je da imate podršku uže i šire okoline. Zbog toga su ovakvi događaji važni, da oboleli od lupusa shvate da nisu sami i da u ORS- uvek mogu naći ljude sa kojima će razmeniti iskustva i dobiti pravi savet”, rekla je Vera Govedarica, aktivistkinja Udruženja.

Tri televizijske ekipe, od kojih su dva uključenja u televizijski program bila uživo, mnogi štampani mediji i elektronski portal su propratili ovaj događaj.

[gallery link="file" size="full" ids="1181,1180,1179"]
Povezane vesti