Svetski dan borbe protiv lupusa

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv lupusa

Svetski dan borbe protiv lupusa se obeležava 10. maja po 14. put u svetu, a po drugi put u Srbiji u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS). Tim povodom će svi zainteresovani imati prilike da posete štand ORS-a, u sredu 10. maja 2017. godine od 12 do 15 časova u Knez Mihajlovoj 5, u Beogradu i da dobiju više informacija o ovoj teškoj bolesti. Cilj ove ulične manifestacije je podizanje svesti građana o ovoj sistemskoj bolesti: njenom prepoznavanju, simptomima, lečenju i problemima sa kojima se oboleli susreću, kao i o zdravim stilovima života koji mogu umanjiti tegobe obolelih osoba. Važne činjenice o lupusu
  • Lupus je ozbiljno autoimuno oboljenje koje može onesposobiti obolelog za noramalan život.
  • To nije oblik artritisa. Lupus može oštetiti bilo koji organ ili tkivo od kože i zglobova do srca i bubrega.
  • Lupus je javlja kao odgovor na pojedine faktore unutar i van tela, međutim pravi uzrok pojave lupusa nije poznat.
  • Simptomi lupusa se mogu pojavljivati i nestajati, menjati tokom vremena što otežava postavljanje dijagnoze. Zajednički simptomi uključuju bol u zglobovima, osip kože, izražen umor, groznica koja traje danima ili nedeljama.
  • Lupus nije zarazan. Ne možete se „dobiti“ od neke druge osobe.
  • Iako lupus ne može biti izlečen, u najvećem broju slučajeva on se može držati pod kontrolom, ranom dijagnozom i lečenjem od strane eksperata.
  Obzirom na sve ove činjenice, pozivamo Vas da nam se pridružite i da zajedničkim snagama podržimo sve obolele od lupusa kao i one koji o njima brinu!  

Vaš ORS

Povezane vesti