Izveštaj sa Godišnjeg kongresa UReS/ORS 2019

U petak, 20.09.2019. god. u 20:00h u Nišu otvoren je godišnji konges UReS/ORS 2019. na Amfiteatru nišavskog keja uz uvodnu i pozdravnu reč predsednice Udruženja reumatologa Srbije prof.dr Jelene Vojinović i predsednice Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije prim. dr Mirjane Lapčević. Učesnike kongresa u ime Ministarstva zdravlja RS pozdravio je državni sekretar prof.dr Ferenc Vicko sa posebnim osvrtom na značaj zajedničkog organizovanja reumatologa UReS-a i članova ORS-a. Svečanom otvaranju je prisustvovao veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine. Prikladan kulturno-umetnički program u izvedbi naše poznate umetnice Biljane Krstić i grupe Bistrik uz prigodnu zakusku ulepšao je veče prisutnima. Zajedničko druženje nastavljeno je na večeri u hotelu „New City“ u Nišu.

U subotu, 21.09.2019. god. počev od 10:30h organizovana je poseta istorijskom spomeniku Ćele kula u Nišu za članove ORS-a iz Beograda i Novog Sada, gde je angažovani turistički vodič prisutnima govorila o istorijskim činjenicama ovog veličanstvenog srpskog spomenika kulture. Sledi povratak prisutnih u hotele „Niški cvet“ i „Regent Club“ odakle se u 14:00h krenulo na Kongres u Oficirski dom u Nišu. Ispred Oficirskog doma počelo je okupljanje članova ORS-a iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica, Niša kao i naših dragih gostiju iz Crne Gore.

U holu ispred sale postavljen je štand ORS-a sa flajerima i brošurama koje je uz osmeh i lepu reč delila aktivistkinja niške podružnice ORS-a Tamara Mladenović.

U 14:30h uvodnu reč dala je prim. dr Mirjana Lapčević, dok su prvog dana Kongresa sesije vodile dr Gordana Vitorović Janjić i g-đa Zora Radović iz Beograda koja je i prisutnima govorila o životu sa lupusom.

Od 15:00h o proceni radne sposobnosti kod obolelih od hroničnih artritisa govori mag.dr sci med. Branka Šuštran. Zatim o uticaju terapije na radnu sposobnost i kvalitet života (kroz prikaz slučaja) govori prof.dr Slobodan Savić. Na lep i zanimljiv, ali i profesionalan način, profesor je izložio svoj proces lečenja sa aspekta obolelog od reumatoidnog artritisa. O projektu „Ne odlaži, vreme je za rad“ govorio je Aleksandar Smiljković. Veoma važno učešće na Kongresu dala je i Nada Sokolović iz Nacionalne službe za zapošljavanje Beograd. Posle zanimljive diskusije i kratke pauze predavanje na temu „Edukacija za samopomoć i samozaštitu obolelih od hroničnih artritisa“ održao je inž. geologije Živan Pavlović. O doprinosu vežbanja i psihosocijalne podrške uspešnosti lečenja hroničnih artritisa govorio je Nenad Nedić. Usledilo je izlaganje prim.dr Mirjane Lapčević na temu „Kako unaprediti komunikaciju između lekara i bolesnika“. Predavanje o uticaju terapije metotreksatom na kvalitet života održala je v.s.m.s. Jelica Mišić, a o značaju kliničkih merenja u proceni funkcionalnog statusa i kvaliteta života obolelih od hroničnih artritisa v.m.s. Ljiljana Vračarić. U pauzama između predavanja tokom Kongresa instruktorka yoge g-đa Lidija Marković vežbala je sa prisutnima i ukazala na značaj i prednosti ove drevne veštine, naročito kod obolelih od reumatskih bolesti.

Nakon uspešno završenog prvog dana Kongresa prisutni odlaze na svečanu večeru u Hotel „Regent Club“ u Nišu. U prigodnom ambijentu uz odličnu hranu i muziku učesnici kongresa su se opustili i razveselili.

U nedelju, 22.09.2019. god. u 09:00h predavanja je otvorila i vodila dipl. inž. tehn. Danijela Janković presednica podružnice ORSa Niš. O novinama u biološkoj terapiji govori asis.dr sci med. Mirjana Zlatković – Švenda NS sa Instituta za reumatologiju Beograd. Nakon toga o praćenju (monitoringu) reumatskih bolesti govori mr sci med.dr Jovan Nedović, načelnik reumatologije Instituta Niška Banja. O putu do biološke terapije u Niškoj Banji govorio je m.t. Miloš Cekić. Diskutovalo se posle svakog izlaganja. Učesnici su postavljali zanimljiva pitanja od opšteg značaja, a odgovori koji su usledili su od višestruke koristi za sve prisutne.

Pred prepunom velikom salom u Oficirskom domu u Nišu uz prisustvo prof.dr Nemanje Damjanova, o radnoj sposobnosti obolelih od hroničnih zapaljenskih reumatskih bolesti govorili su prof.dr Jelena Vojinović, prof. Dragan Lončar i prim.dr Mirjana Lapčević. Bilo je reči i o nedovoljnim sredstvima koja se izdvajaju od strane RFZO-a za nabavku bioloških lekova, kao i uporedni odnos broja obolelih na biološkoj terapiji 3% u R.Srbiji i za Evropske zemlje 10%, sa posebnim osvrtom na R.Bugarsku sa kojom smo po mnogo čemu uporedivi.

O problemima procedura u primeni lekova koji menjaju tok bolesti govorio je asist.dr sci med. Ivica Jeremić NS, prim.dr Mirjana Lapčević i v.m.s. Biljana Arsin.

Nakon razmene iskustava sa gostima uz druženje, na samom kraju bilo je reči o značaju terapije osteoartritisa hondroitin sulfatom o čemu je govorila asist.dr sci med. Tatjana Živanović Radnić sa Instituta za reumatologiju Beograd. Zatim su svi prisutni dobili objašnjenje za korišćenje mobilne aplikacije „MojRA“. Aplikacija je predviđena za kontinuirano praćenje toka bolesti, koja će umnogome da olakša kako obolelima tako i lekarima.

Nakon predavanja, a posle ručka koji je organizovan u hotelu „My place“ u Nišu, nekoliko članova niške podružnice ORS-a povelo je članove podružnica ORS-a iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca u obilazak znamenitosti u niškoj Tvrđavi. Pored članova prisutna je bila i predsednica ORS Srbija prim.dr Mirjana Lapčević. Počevši od Letnje pozornice na kojoj se održavaju Filmski susreti, Nišvill, koncerti i sl. gosti iz drugih gradova mogli su da vide i srednjovekovne nadgrobne spomenike (lapidarijum), Istorijski arhiv, zatim Bali-begovu džamiju, Galeriju, kao i moderne kafiće u okviru Tvrđave gde se okuplja omladina Niša i okoline.

Sve je proteklo po planu i predviđenom programu. Kao dobri domaćini, Nišlije su ispratile goste iz drugih gradova Srbije i šire prepune utisaka. Još jednom se pokazalo da je ovaj vid edukacije obolelih od reumatskih bolesti veoma značajan. Važno je da se ova novostečena iskustva i znanja prenesu drugim članovima Udruženja obolelih od reumarskih bolesti Srbije.

Izveštaj izradile:

Jelena Kostić i Marijana Mihajlović,

članice udruženja ORS podružnica Niš

Povezane vesti