IZVEŠTAJ SA SASTANKA 28.02.2020.GOD. PODRUŽNICE NIŠ

Ovu godinu počinjemo sa predavanjem i sastankom podružnice Niš za koji smo se kao i svaki put brižljivo spremali. U petak 28.02.2020 god., Udruženje  obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) podružnica Niš, održalo je sastanak u Institutu Niška Banja u Radonu na II spratu u Plenum sali. Sala je bila puna iako su vremenski uslovi bili loši. Kiša i hladno vreme nas nisu sprečili da se okupimo u velikom broju. Od 35 prisutnih u sali bilo je 25 članova udruženja. 

Uvodnu reč je imala predsednica podružnice Niš Danijela Janković.

Predavanje “Praćenje (monitoring) reumatskih bolesti” održao je mr sci. med. dr Jovan Nedović, specijalista interne medicine, magistar reumatologije (načelnik reumatologije). Na vrlo lep i razumljiv način objasnio nam je kako da sami izračunamo stepen aktivnosti naše bolesti u datom trenutku, koristeći DAS28 calculators. Objasnio je koliko je važno da pacijenti daju iskrene odgovore kada popunjavaju HAQ upitnik, da bi lekari mogli da stvore pravu sliku njihovog zdravstvenog stanja. Dr Nedović je naglasio da, ni u kom slučaju, ne smemo sami isključivati metotreksat iz upotrebe.  Nakon predavanja, usledila je diskusija, gde su članovi postavljali pitanja koja su bila od opšte koristi i značaja. Ono što je ostalo kao značajano zapažanje je mali broj medicinskog osoblja doktora reumatologije i medicinskih tehničara, a da je nas obolelih od reumatskih  bolesti, na žalost, sve više.

Naglašavam da je  predavanju prisustvovala i prof. dr Tatjana Jevtović Stoimenov, ona je član udruženja ORS podružnice Niš. Ona će u okviru Udruženja ORS voditi grupu ljudi obolelih od lupusa. Prof. dr Tatjana se obratila prisutnima sa nekoliko rečenica, rekavši koliko je važno da se oboleli od lupusa uključe u udruženje.

 Medicinski tehničar  Milos Cekic je govorio koliko je značajno to što je na godišnjoj skupštini ORS-a usvojen naš predlog, jer će se zahvaljujući tome, u nekom budućem periodu, konzilijarni pregledi raditi jednom godišnje, a ne na šest meseci kako je bila praksa do sada. 

Po završenom predavanju i diskusiji još jednom je rečeno koliko je  važno učešće velikog broja članova Niške podružnice i mogućnost da se stečena znanja prenesu na ostale članove. Još jednom je rečeno da Jelena Kostić odnedavno obavlja poslove helpera, u prostorijama udruženja u “Starom kupatilu” u Niškoj Banji, ponedeljkom, utorkom i četvrtkom. Objašnjeno je koliko je značajno to što oboleli imaju mogućnost da porazgovaraju da helperom, da dobiju informacije i brošure na čitanje, kao i odgovore od strane lekara na postavljena pitanja. Nakon toga, članovi su otišli do kafića i tamo nastavili druženje.

Zadovoljni članovi i budući članovi Udruženja otišli su svojim kućanma sa željom da se ovakva druženja ponove i da bude još ovako kvalitetnih i poučnih predavanja. 

Zapisnik sačinila: Marijana Mihajlović, Članica Udruženja ORS

Zapisnik odobrila: Danijela Janković, Predsednica podružnice Niš Udruženja ORS

 

 

 

Povezane vesti