Problemi u terapiji Lupusa i hroničnih artritisa

Zahvaljujem se dr Vladi Skakiću na uključenje na fejzbuk i predlogu pacijentima u vezi nestašice Chloroquina za obolele od Sistemskog eritemskog lupusa (SEL) i hroničnih artritisa (reumatoidni artritis, spondiloartritis, psorijazni artritis)  u vanrednim okolnostima pandemije virusom COVID -19.

Obratila sam se prof. Nemanji Damjanovu, prof. Jeleni Vojinović za savet. Prosleđujem vam pismeni odgovor prof. Nemanje Damjanova, direktora Instituta za reumatologiju Beograd ii predsednika Republičke stručne komisije (RSK) za reumatologiju: 

Poštovana Dr Lapčević,

Ukoliko bolesnik sa SLE u svojoj redovnoj terapiji uzima Chloroquine ili hydroxichloroquine, a ne može da u apotekama nađe lek, preporučuje se da smanji dozu leka na 50% prethodne preporučene doze. Ukoliko više nema leka, treba znati da, zbog dugog poluživota leka, lek će i dalje delovati tokom kraćih prekida u uzimanju (jedna do dve nedelje). 

Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na obezbeđivanju ovih lekova za bolesnike sa SLE. Prethodna 4 dana su me dva puta kontaktirali za stručni savet vezano za ovaj problem. Nadam se da će uskoro bolesnici sa SLE moći da podignu ove lekove u za to posegno određenim apotekama u gradovima u Srbiji. 

 

Srdačan pozdrav,

Nemanja Damjanov

 

Razgovarala sam danas sa prof. Jeleni Vojinović, njen predlog je da se pacijenti koji boluju od HAR, a do sada su koristili u terapiji Chloroquine (Resochin®, Delagyl®) ili Hydroxychloroquine (Plaquenil®, Quensil® ), obrate telefonom reumatolozima (u svakom referentnom centru za biološku terapiju dati su telefoni) kako bi im oni predložili drugi hemijski lek koji menja tok (HLKMTB) RA. Naravno Metotrexat je i dalje zlatni standard iz grupe HLKMTB i treba ga koristiti u optimalnoj dozi (15mg) do max 25mg jednom u sedam dana. Ako je potrbno uz njega se može dodati još jedan HLKMTB, u dogovoru sa reumatologom.

Najugroženiji su pacijenti sa Lupusom (SEL), naročito trudnice zato što nemaju na raspolaganju drugi lek zbog čega Chloroquine ili hydroxychloroquine treba čuvati za njih.

 

Kao što sam vas ranije obaveštavala zbog problema u terapiji Lupusa i HAR:

    1. bila sam zajedno sa reumatologom dr sci med.Ivicom Jeremićem NS i prof. Slobodanom

Savićem kod direktorke RFZO prof.dr Sanje Radojević Škodrić gde smo razgovarali o:

    •  potrebi da se procedura oko propisivanja biološke terapije administrativno skrati i da se biološka terapija koja se aplikuje s.c. ili per os (tablete) propisuje na ambulantni (specijalistički) uput koji važi šest meseci, kao i da se podiže u apotekama na obnovljivi E-recept.

    • Da se procenat obolelih od HAR na biloškoj terapiji poveća sa aktuelnih 3% na 10% (Evropski prosek). 

    2. Posle toga išla sam iz istog razloga sa dr sci med.Ivicom Jeremićem NS i Marijom

Kosanović kod pomoćnice za lekove ministra Zdravlja Srbije dr Dragana Vujičić. Tom prilikom smo razgovarali o tome da je 

- Republička komisija za reumatologiju podržala napore kompanije Sandoz da se Metotrexat za subkutano (sc) davanje prebaci sa liste B na listu A i da ga pacijenti mogu dobiti na obnovljivi E.recept (da podižu mesečnu terapiju tokom šest meseci) kod svog izabranog lekara (kao što se propisuju penovi INSULINA) i kako se radi o samoinjectoru daju sami sebi jednom nedeljno u kućnim uslovima. 

- Takođe smo razgovarali o potrebi da lek CellCept bude dostupan obolelima od Lupusa o trošku RFZO. Procenjuje se da 20% obolelih od Lupusa (u Srbije je oko 2500 obolelih od Lupusa) ima potrebu za ovim lekom. Dobili smo od dr Dragane Vujičić obećanje da će učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da nam pomogne.

- Procenjuje se da, takođe 20% obolelih od Lupusa u Srbiji ima potrebu (zbog težine kliničke slike) da se leči biološkim lekom koji trenutno ni je na listi lekova koji se daje na teret RFZO (dopis u prilogu).

 

    3.  Uputila sam dopis prof.dr Sanji Radojević Škodrić, direktorki RFZO u vezi nestašiće Chloroquine i Hydroxychloroquine (Resochin) (dopis u prilogu). 

 

Sve navedeno pod tačkama 1,2 i 3 je bilo pre uvođenja vanrednog stanja povodom pandemije COVID-19. Aktelni problemi samo su potvrdili da su predlozi predstavnika ORS-a bili opravdani.

 

Pismo dr sci med. Ivice JeremićaNS, reumatologa:

Postovana dr Lapčević,

 

Sada kada je nestaćica leka, možda jesta najpametniji savet da pacijenti smanje dozu antiamalrika. Tako sam i ja savetovao svoje pacijente koji uzimaju 2 tbl da predju na jednu, a one koji uzimaju jednu da pocnu da lek uzimaju na drugi dan.  Medjutim nije tacno da kratki prekidi nece uzrokovati egzacerbacije bolesti zbog dugog poluzivota leka. Naime u NEJM-u je objavljena placebo kontrolisana studija, gde polovina pacijenata nastavila da uzima hidroksihlorohin, a druga polovia je prevedena na placebo. Kod pacijenta sa SLE koji su bili na placebu došlo je do pogoršanje vec nakon 2 nedelje. Rizik za egzacerbaciju (pogoršanje)  je bio 2.5x veći ako se obustavi lek, a rizik za pojavu teskih komplikacija je bio 6.5x večći. 

Saljem rad 

 

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJM199101173240303?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200www.ncbi.nlm.nih.gov

 

Veliki pozdrav,

Ivica

 

I na kraju, želim vam dobro zdravlje i čujaj te se, OSTANITE KOD KUĆE!

Prim.dr Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a

 

 

 

 

Beograd, 24.03.2020.godine

 

Poštovana,

U trenutku pandemije izazvane corona virusom došlo je do nestašiće leka

HIDROKSIHLOROKVIN (Plaquenil®, Quensil® ) i HLOROKVIN (Resochin®, Delagyl®)

Ovo je lek koji ublažavaju zapaljenje. Važan je i u  lečenju obolelih od autoimunih bolesti kao što su lupus, sistemska skleroza, vaskulitis, hronični artritisi (reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, psorijazni artritis).

Resochinu treba duže vreme za početak dejstva pa se zato kao i drugi lekovi iz grupe onih koji menjaju tok bolesti naziva sporodelujućim, efekat terapije oseća se tek posle dva do šest  meseci.  Ako se prekine sa korišćenjem ovog leka može doći do pogoršanja navedenih bolesti. To bi bio veliki rizik da obole od corona virusa.

Zato Vas molim da pomognete da se lek Resochin što pre ponovo nađe u apotekama, kao i da farmaceuti strogo poštuju režim njegovog izdavanja, kako bi bio dostupan obolelima od autoimunih bolesti .

Srdačan pozdrav,

Prim. dr Mirjana Lapčević

Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije

Email: mlapcevic@ors.rs

mob.tel.  +381603344691

www.ors.rs

Povezane vesti