EULAR - COVID 19 - Italija

ЕУЛАР је објавио први извештај о артритису и COVID 19 у Италији

 

3. априла 2020 године у Килцбергу у Швајцарској – Анали реуматских болести и часопис Европске лиге против реуматизма ЕУЛАР објавили су два чланка ове недеље о открићима о COVIDу 19 узевши у обзир и они који пате од реуматских и мишићно – скелетних болести у Италији.

Два чланка испитују ризик пацијената са реуматским и мишићно -скелетним болестима (RMDs) који су на имуносупресивним терапијама „Да ли моји пацијенти са реуматским болестима имају већи ризик да оболе од COVID 19? и „Клиничке студије о вирусу COVID 19 и низу пацијената са хроничним артритисом леченим имуносупресивним циљаним терапијама?“. Други чланак представља један од првих достипних извештаја захваљујући тренутним случајевима оболелих од мишићно – скелетних болести (RMD) током епидемије у Италији ЕУЛАРов часопис, Анали о реуматским болестима, објавио је чланак ове недеље, након публикације о очекивањима и ризицима о лечењу антималарицима током епидемије COVID 19: Уважити или не: антималарике  као профилактичку интервенцију током пандемије COVID 19?“

Ломбардија је регија у Северној Италији са највећим бројем заражених COVID 19, са више по 33000 потврђених заражених пацијената у тренутку писања чланка, и 1250 пацијената који захтевају интезивну негу већ месец дана. Од првих пријављених COVID 19 случајева у Италији спроведено је истраживање са двонедељним праћењем пацијената са хроничним артритисом који се лече биолошким антиреуматским лековима (6DMARDs) или циљаним синтетицима DMARDS (TsDMARDs). Пацијенти су потом праћени у њиховој биолошкој амбуланти у Павији у Ломбардији.

Изабрани председник ЕУЛАРа професорка Анамарија Јагноко (Anamaria Jagnocco) истиче кључна питања овде:

Због ширења заразе COVID 19, у Италији ЕУЛАРу су добродошла ова отктића: Она не представљају закључке о стопи инфекције COVID 19 код пацијената са реуматским болестима нити о укупном исходу имунокомпромитованим пацијентима који су погођени COVID 19. 

„Мора се одржати висок ниво будности и строгог праћења ових пацијената, укључујући изузетке инфекција које су прикривене. Наше прелиминарно искуство указује да пацијенти са хроничним артритисом лечени bDARMDs или tsDMARDs лековима изгледа да нису изложени повећаном ризику од респираторних или опасних по живот компликација насталих вирусом COVID 19и сада су укључени у кинеске смернице за управљање COVIDом 19.

У овој фази ЕУЛАР позива на уравнотежен приступ како би се осигурало испитивање тренутних пандемијских  императива, али једнако поштују и потребе оних који користи од употребе овог лека за неке од њих ово су неопходни (или најбитнији) лекови. ЕУЛАР поздравља глобалне напоре усмерене на повећање базе информација у вези са потенцијалима антималарика HCQ/CQ у лечењу COVID 19а како би се осигурала његова примена у овим изазовним околностима и на тај начин понудила максимална могућа корист.

Povezane vesti