Preporuka za vakcinaciju

Poštovani,
U vezi vakcinacije protiv COVID -19 infekcije  konsultovala sam prof. Mirjanu Šefik Bukilicu – predsednicu Udruženja reumatologa Srbije (UReS), koja mi je rekla:
Što se tiče vakcina, nijedna nije ispitivana u populaciji bolesnika koji su na imunosupresivnojterapiji. Kada budemo imali dovoljno podataka kao Udruženje daćemo zvanične preporuke.
Ono što sigurno mogu da kažem,a to je da atenuisane vaccine kao što su Sputnjik V i vakcina Oxford-Astra Zeneca nisu preporučljive.
Pfizer vakcina je bezbedna ali ne znamo koliko će biti efikasna.
Kineska vakcija takođe može da se primeni jer je u pitanju mrtva vakcija, a opet ne znamo koliko će biti efikasna.

Takođe sam razgovarala sa dr sci med. Ivicu Jeremića pomoćnika direktora Instituta za reumatologiju Beograd koji me je obavestio da je stav svetskih autoriteta i preporuka ACIPA (Advisory Committee on Immunization Practices-USA) da pacijenti mogu da se vakcinisu Pfizerovom vakcinom, ako nemaju specificne kontraindikacije za vakcinaciju. Ipak sigurnost ove vakcine nije specificno ispitivana u populaciji bolesnika na imunosupresivnoj terapiji i takođe ne zna se kakav će biti odgovor na vakcinu.

Dok URsS ne objavi svoje zvanicne preporuke prof. Jelena Vojinović je predložila da se pridržavamo mišljenja koje je izneo EULAR, dostavljam vam njihov prevod. Zahvaljujem se na prevodu Bojani Krsmanović.

Mnogo pozdrava i sve najbolje za novogodišnje I Božićne praznike, prim.dr Mirjana Lapčević – predsednica ORS-a

Povezane vesti