Međunarodni dan podizanja svesti o fibromijalgiji

MEĐUNARODNI DAN PODIZANJA SVESTI O FIBROMIJALGIJI

 

 

Danas je Međunarodni dan podizanja svesti o fibromijalgiji, odnosno, da podsetimo, prema novoj klasifikaciji bolesti, MKB 11, koja se primenjuje od opočetka ove godine, novi kod za fibromijalgiju glasi, HRONIČNI RASPROSTRANJENI BOL, sa šifrom MG30.01. 

Ono što čini promenu i pravi razliku u odnosu na dosadašnje kodiranje, M79.7, je obuhvatanje ne samo biološke već i neurološke i psihološke komponente u šifru bolesti, što predstavlja nadu da će se do dijagnoze dolazati lakše nego do sada.

 

 

 

Ovom prilikom upućujemo poziv osobama sa fibromijalgijom da napišu nešto o svom iskustvu sa fibromijalgijom i putu do postavljanja dijagnoze. Takođe, ovaj poziv važi i za sve ostale zainteresovane, članove porodica i prijatelje osoba sa ovim problemom, da se i oni priključe inicijativi MOJA FIBROMIJALGIJA - TO SAM  JA i na taj način pomognu da informacija dopre do što većeg broja ljudi. Vrlo je važno podići svest šire zajednice i ukazati na činjenicu da među njenim članovima postoje osobe sa nevidljivim bolestima u koje spada fibromijalgija. Oni, koji se sa njom suočavaju ne osećaju samo fizički, široko rasprostranjen bol, već imaju niz neuroloških i psiholoških problema kao što su depresija, anksioznost, poteškoće sa mišljenjem (tzv. fibro magla), pamćenjem i koncentracijom, zamorom, promenama raspoloženja, spavanjem i slično.

Učestvujte u ovoj inicijativi, pišite o sebi ili nekom svom bliskom članu porodice, rođaku/rođaci, prijatelju/prijateljici, a mi ćemo vaše priče i vaša iskustva objaviti na našem sajtu i društvenim mrežama.

 

 

Povezane vesti