Svetski dan borbe protiv ankilozirajuceg spondilitisa - 19.05.2023.

Poštovani,

Pozivamo Vas da nas podržite u obeležavanju Svetskog dana borbe protiv ankilozirajuceg spondilitisa (AS) 19. maja u 11 časova na Vidikovcu kod glavnog šetališta na Kalemegdanu. Kampanja pod sloganom “Pokreni se“ pokrenuta je sa ciljem podizanja pažnje opšte javnosti o ovoj teškoj bolesti. Na dogadjaju će biti izloženi paneli sa izjavama i fotografijama pacijenata obolelih od ove bolesti, a na skupu će se obratiti dr sci med. Mirjana Živković - Švenda – reumatolog sa Instituta za reumatologiju i prof dr Gorica Ristić – reumatolog sa VMA. Problemi sa Kojima se suočavamo:

  • neprepoznavanje simptoma od strane obolelih (bol u krstima u miru – tokom noći ili prlikom buđenja, koji je praćen jutarnjom ukočenošću koja traje duže od 30 minuta),
  • kasno obraćanje izabranom lekaru, koji često i sam ne prepoznaje AS upućuje pacijenta fizijataru, ortopedu, neurologu. Zbog toga kašnjenje u postavljanju dijagnoze u proseku iznosi sedam godina.
  • promene na zglobovima su nepovratne, zbog čega je važno što pre uključiti inovativnu terapiju jer od AS najčešće oboljevaju mladi muškarci, sve šešće oboljevaju i deca.

Potrebno je pacijenta što pre, ako se potvrdi pozitivan zapaljenski sindrom, uputiti reumatologu.

Bili bi nam veliko zadovoljstvo da nam se podržite na ovom dogadjaju.

Pozivnica

Povezane vesti