Mesec sklerodermije

Ovo je mesec sklerodermije! 

Sklerodermija (sistemska skleroza) je sistemska autoimunska bolest vezivnog tkiva koja napada male krvne sudove, ispoljava se zadebljanjem i otvrdnućem kože i oštećenjem unutrašnjih organa. Treba pomenuti da postoji i ograničena forma bolesti koja ne oštećuje unutrašnje organe.

Ovom prilikom želimo da ukažemo na prvi simptom koji se javlja kod gotovo 99% pacijenata sa ovom bolešću, a to je Rejnoov fenomen. Njega karakterišu napadi bledila ili pojava modrila prstiju šaka, ponekad i stopala, pri izlaganju hladnoći ili psihičkom stresu.

Postoje podaci da Rejnoov fenomen ima 5-10 odsto ljudi, ipak kod malog broja ljudi ovaj fenomen predstavlja uvod u ovu retku bolest.

Nemojte se plašiti ako ste osoba koja ima ovu pojavu ali pratite promene koje se dešavaju na vašem telu i na vreme se obratite reumatologu kako biste isključili sumnju na sklerodermiju, ili ukoliko se bolest ipak pokaže, sprečili najteže posledice koje ona može da ostavi.

Reumatolozi uz pomoć jednostavnih i neinvazivnih metoda kao što su kapilaroskopija i analiza krvi na određena antitela, prilično pouzdano mogu da otkriju kod koje osobe sa Rejnoovim fenomenom će se  razviti sistemska skleroza (sklerodermija).

Pratite dalje objave i uživajte u prirodi i proleću ☺. 

Povezane vesti