Jun - mesec sklerodermije

Problemi koji se javljaju u sistemskoj sklerozi (sklerodermiji) su brojni, jedan od veoma učestalih je  zahvatanje digestivnog trakta – sistema ograna za varenje, koji može biti oštećen u bilo kom delu (jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, anorektalni region).

Najčešći problem koji se javlja kod pacijenata sa sklerodermijom je zahvatanje jednjaka, kod gotovo 90 % bolesnika.

Hroničan gastitis s vremenom dovodi do oštećenja donjeg sfinktera jednjaka, pa se tako javlja tzv. refluksna bolest (GERB), kada se hrana iz želuca vraća u jednjak i na taj način oštećuje njegovu sluzokožu.

Pacijenti sa ovim manifestacijama moraju da uzimaju blokatore želudačne kiseline radi zaštite od daljeg oštećenja sluznice i da se pridržavaju posebnog režima ishrane sa više pravilno raspoređenih manjih obroka u toku dana, preporučuje se duže žvakanje hrane, večera nekoliko sati pre spavanja,  kao i podizanje uzglavlja kreveta, i niz drugih saveta u vezi sa vežbanjem i adekvatnim zdravim načinom života. U cilju prevencije težih manifestacija i stepena bolesti, ovi pacijenti bi trebalo da idu na redovne gastroskopije u dogovoru sa svojim gastroenterologom.

S obzirom na kompleksnost lečenja sistemske skleroze ( sklerodermije), u koje mora biti uključen veliki broj lekara specijalista, pozivamo naše drage doktore da se malo dublje zainteresuju za ovu retku bolest i njene opasne posledice i pruže nam podršku tako što će u većoj meri međusobno razmenjivati informacije i zajednički pronalaziti najbolja rešenja za lečenje u datim situacijama.

Održavajte dobro raspoloženje, družite se s ljudima koje volite i potrudite se da se bar delimično pridržavate pravila zdravog načina života jer to je u vašu korist! 

Vaš ORS 

 

Povezane vesti