Danas je Svetski dan sklerodermije!

Podsećamo javnost na postojanje ove bolesti i pozivamo pacijente da se zajedno sa nama edukuju i osnaže za borbu u cilju najadekvatnijeg i najsavremenijeg lečenja.

Sklerodermija zapravo znači – tvrda koža. U osnovi ove bolesti javlja se poremećaj odbrambenog (imunskog) sistema, koji napada određene delove sopstvenog organizma. Ona se karakteriše pojačanim stvaranjem vezivnog tkiva (pre svega kolagena), koje se taloži u zidovima krvnih sudova, koži i unutrašnjim organima. Kod ograničenog tipa sklerodermije promene se zadržavaju na koži i ne napadaju unutrašnje organe za razliku od sistemske skleroze. Uzrok nastajanja sklerodermije ostao je u većem delu nepoznat.

Najuočljivija promena u sklerodermiji je promena izgleda kože upravo zbog povećanog  taloženja vezivnog tkiva.

Kada je reč o sistemskoj sklerozi (sklerodermiji) težina bolesti zavisi od stepena oštećenja važnih unutrašnjih organa, kože i zglobova.

Najteže komplikacije javljaju se na plućima, srcu i bubrezima. Zajedničkim snagama lekari i pacijenti se trude da izbegnu ove teške posledice ili bar da ih maksimalno ublaže.

U tom cilju rade se redovni pregledi u vidu raznih dijagnostičkih metoda kao što su: ispitivanje funkcije pluća sa difuzijom, snimanje pluća rendgenom (RTG) i skener grudnog koša (MSCT) kada je to potrebno, EKG, ultrazvuk srca kao i praćenje funkcije bubrega kroz analize iz krvi i urina, ultrazvuk abdomena i druge.

Ostvarite dobar odnos i komunikaciju sa svojim reumatologom, skrenite mu pažnju na eventualne nove simptome koji su Vam se javili između dve kontrole, ukažite na neke detalje iz izveštaja drugih lekara specijalista koje doktori ponekad mogu da previde zbog manjka vremena koje imaju za jednog pacijenta, ali ne zaboravite da ste Vi sebi najveći saveznik i da od Vas u velikoj meri zavisi kako ćete se nositi sa ovom dijagnozom punom izazova. Pridružite nam se jer zajedno smo jači i možemo više!

Radujte se svakom novom danu, jer život je lep i sa sklerodermijom! 

Vaš ORS

Povezane vesti