10. maj - obeležavanje Svetskog dana borbe protiv lupusa

Poštovani, 

 

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) povodom  10. maja Svetskog dana borbe protiv lupusa organizuje:

  • Predavanje “Za bolji život sa lupusom ključno je poverenje” u četvrtak 09. maja 2024. godine od 18:00 do 19:00 časova na VI spratu Instituta za reumatologiju u Beogradu, Resavska 69.

    Predavač je dr Olivera Stanković, reumatolog.
  • U petak, 10. maja 2024. godine u 11:00h konferenciju za novinare u Press centru UNS, Knez Mihailova 6. (III sprat), Beograd.

    Konferencija će biti emitovana uživo preko Youtube kanala Press centra UNS , a snimak konferencije će kasnije biti dostupan za gledanje na stranici Press centra UNS.

  • Druženje i razgovor Ispred tržmog centra u Rajićevoj od 13 do 15h sa reumatolozima, medicinskim sestrama/tehničarima i fizioterapeutima iz reumatologije i aktivistima ORS-a uz deljenje brošura na temu lupusa.

U Srbiji od sistemskog eritemskog lupusa (SEL) boluje oko 3000 građana. Kod 15% svih obolelih od SEL prva manifestacija bolesti javlja se u detinjstvu i adolescenciji. Ipak, najčešće se dijagnostikuje kod žena (9 žena:1 muškarac) između 15 i 44 godine života, u radnom i reproduktivnom delu života.

SEL  može zahvatiti više sistema i organa ( kožu, koštanomišićni sistem i zglobove, srce i pluća, krv i krvotvorne organe, bubrege, mozak. Zbog toga je u lečenju SEL neophodan multidisciplinarni tim (specijalisti odgovarajućih grana medicine). Oko 50% pacijenata sa SLE ima nepovratno (ireverzibilno) oštećenje organa u roku od 5 godina od postavljanja dijagnoze. Zbog toga je važna rana dijagnoza i savremena terapija.

SEL zvanično pripada retkim bolestima i radi ostvarivanja prava iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona iz zdravstvenog osiguranja neophodno je da se svi oboleli od SEL upišu u registrar retkih bolesti.

 

Vaš ORS

Povezane vesti