Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva 19. maj

Svetski dan zapaljenskih bolesti creva 19. maj obeležen je ove godine u hotelu Radisson collection, 20.05.2024. godine od 12h od strane „Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije – Ljiljan Đaković“ (UKUKS). UKUKS je obeležio ovaj dan organizacijom panela, koji je vodila Milica Milošević (direktor platforme Stetoskop.info), a gosti su bili Dr Mirjana Stojšić (pedijatrijski gastroenterolog),  Dr Zoran Milenković (adultni gastroenterolog), Uroš Rajaković (psihoterapeut), kao i predsednica UKUKS-a dr Olga Mihaljević.

Fokus i tema ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana IBD-ja, bila su deca obolela od zapaljenskih bolesti creva. Iz tog razloga, na bilbordima širom Srbije ovih dana pojavile su se slike dečijih stomačića, sa ožiljcima od raznih operacija i stomama pored stomačića. Cilj je bio podizanje svesti o ovoj naizgled nevidljivoj bolesti, koja sve češće pogađa mlađu populaciju i decu.

Dr Olga Mihaljević je pozdravila skup ispred Udruženja i iskazala prazninu koja je ostala otkako ih je osnivač Ljiljan Đaković „napustio“, ali ipak i radost što je iza njega ostao tim ljudi koji žele da nastave borbu koju je on vodio.

Dr Mirjana Stojšić je predstavila probleme i izazove sa kojima se susreću deca koja boluju od ovih bolesti, naglasila dodatnu problematiku zbog odsustva adekvatnih lekova za decu, jer se na iste čeka mnogo duže nego kod odraslih. Iz tih razloga, dečica se uglavnom leče u bolničkim uslovima uz pažljivu kontrolu i nadzor lekara, pa se dešava da neka deca u bolnici provedu i više meseci.

Psihoterapeut Uroš Rajaković je skrenuo pažnju na to da deca čine ¼ obolelih, da kod dece mnogo teže ide tok lečenja, jer svaki dodatni stres njima okida i aktivira bolest (pismeni zadaci u školi, izazovi i hormonska neravnoteža u pubertetu, razne infekcije). S druge strane kada je bolest aktivna, samo prisustvo simptoma dovodi do toga da se deca povlače, socijalno izoluju, budu anksiozna i depresivna. Često izostaju iz škole, a ne postoji dovoljno razumevanje od strane društva i okoline.

Dr Zoran Milenković je objasnio kako izgleda tranzicija u lečenju kada deca koja se leče na pedijatrijskoj gastroenterologiji  postanu punoletna i pređu da se leče kod gastroenterologa za odrasle. Tada više roditelji ne učestvuju aktivno u lečenju i razgovorima sa gastroenterolozima. To je vreme upisivanja fakulteta i vreme studiranja koje opet nosi mnoge psihološke izazove koji mogu da pokrenu simptome i aktiviraju bolest.

Najveći izazov uvek i najveći strah kod svih obolelih je ishrana. Deci je ishrana jedan od glavnih terapeutskih procedura zbog nedostatka lekova, i bazirajući se na enteralnoj ishrani u bolničkim uslovima (za koju postoje kliničke studije koje pokazuju njenu efikasnost) deca mogu ući u remisiju. 

Na kraju, svako od govornika je istakao planove i očekivanja u narednom periodu u svojoj oblasti u kojoj deluje, a najvažniji su:

  • Podizanje svesti o IBD-ju
  • Edukacija lekara primarne zaštite o IBD-ju
  • Ranije prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze
  • Priznavanje stepena invaliditeta
  • Dostupnost određenih lekova i deci
  •  Što manje hirurškog lečenja.

 

Skupu prisustvovala i napisala izveštaj,

Nataša Narančić – aktiviskinja ORS-a

Povezane vesti