Ne odlaži, uoči rano

 

 

 

 

Aleksinac

 

Pretposlednja radionica se održala 29. marta u Dom zdravlja Aleksinac. Ovog puta su o uspostavljanju rane dijagnoze govorili: prof. dr Aleksandra Stanković i doc. dr Bojana Stamenković. Vms Biljana Arsin je u ime sestara, pričala o značaju različitih terapijskih opcija u lečenju reumatizma.

 

prof. dr Aleksandra Stanković

 

vms BIljana Arsin

 

prim. dr Mirjana Lapčević

 

Užice

 

U srcu Zlatiborskog okruga, 23. marta održan je kurs u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano". Kurs je otvorio asist. dr sci med. Ivice Jeremića NS, nakon čega su usledila predavanja prim. dr Mirjane Lapčević, vms Biljane Arsin i pacijenta Marije Kosanović.

 

prof. dr Ivica Jeremić

 

prim. dr Mirjana Lapčević

 

 

Čačak

 

20. marta, u Domu zdravlja Čačak, održana je 17. radionica u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano". Na radionici su govorili asist. dr sci med. Mirjana Zlatković Švenda, prim. dr Mirjana Lapčević, vms Jelica Mišić i pacijent Marija Kosanović.

 

asist. dr sci med. Mirjana Zlatković Švenda

 

 

Zaječar

 

U punoj sali Doma zdravlja Zaječar, 16. marta je nastavljen projekat "Ne odlaži, uoči rano". Predavanja su održali prof. dr Aleksandra Tomić Lučić, prim. dr Mirjana Lapčević, vms Marina Deljanin i Marija Kosanović.

 

prof. dr Aleksandra Tomić Lučić

 

 

 

Subotica

 

Projekat se nastavio u Subotici 27. februara u Domu zdravlja Subotica. Ovog puta su prisutni slušali predavanja: Asist. dr sci. med. Mirjane Zlatković Švende, reumatologa, prim. dr Mirjane Lapčević, lekarke opšte medicine Olivere Mladenov, više reumatološke sestre i Marija Kosanović, predstavnice ORS-a.

 

 

 

Smederevo

 

Još jedna od edukacija u okviru projekta ne odlaži uoči rano je održana u Domu zdravlja Smederevo. Pred prepunom salom predavanja su održali: Asist. dr sci. med. Predrag Ostojić, reumatolog, prim. dr Mirjana Lapčević, lekar opšte medicine, Marina Deljanin, reumatološka sestra i Marija Kosanović, predstavnica Udruženja.

 

Asist. dr sci. med. Predrag Ostojić

 

prim. dr Mirjana Lapčević

 

Marina Deljanin

 

Marija Kosanović

 

Krusevac

 

Kruševac je bio divan domaćin 16.10.2018. Predavanja u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano" bila su održana u Zdravstvenom centru Kruševac.

 

 

 

prim. dr Mirjana Lapčević je upoznala prisutne sa projektom

 

 

prof. dr Vlado Skakić je edukovao prisutne kako prepoznati zapaljenske reumatske bolesti

 

 

vms. Marija Mitanovski je dala aspekt medicinske sestre u lečenju reumatskih bolesti

 

 

Marija Kosanović je pričala o aktivnostima ORS-a

 

 

Bili su prisutni doktori i medicinske sestre iz Kruševca i okoline.

 

Vranje

 

04.10.2018. održalo se predavanje u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano" u Domu zdravlja Vranje.

 

 

mr sci. med. dr Jovan Nedović

 

 

Publika je pomno slušala predavanje.

 

Leskovac

 

Osma tribina je održana u Domu zdravlja Leskovac, 03.10.2018. godine.

 

 

doc. dr Bojana Stamenković, Institut Niška Banja

 

 

prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a

 

 

vms Jelica Mišić, Institut za reumatologiju Beograd

 

Kragujevac

 

U Kragujevcu je 24. septembra 2018. godine održana sedma edukacija lekara, medicinskih sestara i medicinskih tehničara i farmaceuta iz PZZ.

 

 

 

prof. dr Aleksandra Tomić-Lučić, Klinički centar Kragujevac

 

 

prof. dr Sandra Živanović, Poliklinika Živanović

 

 

ms Ljiljana Vračarić, Institut za reumatologiju

 

 

 

Vrnjačka Banja

 

U okviru VI zajedničkog Kongresa UReS/ORS 14. septembra 2018. godine, održan je četvrti kurs u okviru projekta. Timovi PZZ-a iz Vrnjačke Banje i okoline, imali su mogućnost da unaprede svoje znanje o ranom prepoznavanju zapaljenskih reumatskih bolesti.

 

U okviru redovnog programa Kongresa, tokom zajedničkog predavanja za reumatologe i pacijente, predstavljene su aktivnosti projekta "Ne odlaži, uoči rano", kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

 

 

Prof. dr Mirjana Šefik Bukilica, izabrana predsednica UReS-a, je održala uvodno predavanje o reumatskim boelstima.

 

 

Asist. dr sci. med. dr Mirjana Zlatković Švenda NS, iz Instituta za reumatologiju je održala radionicu o zapaljenskim reumatskim bolestima.

 

 

Vms Ivana Nešić, iz Instituta za reumatologiju je govorila o važnosti rane dijagnoze iz ugla jedne medicinske sestre.

 

 

 

 

Marija Kosanović je izlagala o aktivnostima širom Evrope projekta "Don't delay, connect today".

 

 

 

 

prim. dr Mirjana Lapčević je predstavila šta radimo u Srbiji u okviru projekta "Don't delay, connect today(Ne odlaži, uoči rano)".

 

 

 

Novi Sad

 

Treća edukacija u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano" održana je u srcu Vojvodine - Novom Sadu, 11. septembra 2018. godine. Ovog puta, predavači su bili prof. dr Tatjana Ilić iz Kliničkog centra Vojvodine, vms Vanja Jovanović iz Instituta za reumatologiju, prim. dr Mirjana Lapčević i Marija Kosanović iz ORS-a.

 

 

vms Vanja Jovanović

 

 

prof. dr Tanja Ilić

 

 

prof. dr Tanja Ilić, Marija Kosanović, prim. dr Mirjana Lapčević, vms Vanja Jovanović

 

 

 

Niš

 

Projekat se nastavio u Nišu, gde je 25. juna 2018. u DZ Niš održana druga edukacija u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano". U edukaciji su učestvovali lekari opšte medicine i mediciski tehničari PZZ.

 

 

Prof. dr Jelena Vojinovic: Uvodno predavanje je održala predsednica Udruženja reumatologa Srbije

 

 

Pre predavanja učesnici su morali da se registruju

 

 

 

Beograd

 

12. januara 2019. održana je još jedna edukacija zdravstvenih timova opšte medicine u okviru projekta "Ne odlaži, uoči rano", u DZ Zemun.

 

 

 

Predsednica ORS-a, prim. dr Mirjana Lapčević je podsetila prisutne koji su zdravstveni zahtevi koji se mogu rešiti na nivou PZZ

 

 

Doc. dr Gorica Ristić iz Vojno-medicinske akadmije je održala predavanje o tome kako rano prepoznati simptome zapaljenskih artritisa

 

 

Ms Snežana Slavković je istakla važnost timskog rada u lečenju pacijenata

 

 

Marija Kosanović je predstavila rad ORS-a i istakla važnost postojanja ovakvih udruženja

 

Još 2 edukacije su održane u Beogradu, jedna 18. septembra 2018. godine u Srpskom lekarskom društvu, a druga 22. septembra 2018. godine u Domu zdravlja Novi Beograd.

 

Slike sa edukacije održane u Domu zdravlja Novi Beograd 22.09.2018

 

 

prof. dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju

 

 

ms Marina Deljanin, Institut za reumatologiju

 

 

Marija Kosanović, zamenica predsednice ORS-a

 

 

Prisutni su zainteresovano učestvovali u predavanju i radionici.

 

Slike sa edukacije u Srpskom lekarskom drustvu 18.09.2018.

 

 

klin. asist. dr sci.med. dr Ivica Jeremić NS, Institut za reumatologiju

 

 

vms Jelica Mišić, Institut za reumatologiju

 

Konferencija za novinare

 

31. maja 2018. je održana pres konferencija u Beogradu, kako bi se promovisao projekat "Ne odlaži, uoči rano". Program je vodila novinarka Ivana Božić, a u konfernciji su učestvovali predstavnici udruženja pacijenata, reumatologa i zdravstvenih profesionalaca. 

 

 

U konferenciji su učestvovali predstavnici udruženja pacijenata, reumatologa i zdravstvenih profesionalaca.

 

 

Prof. Dr Nemanja Damjanov, predsednik EULAR-ovog komiteta za edukaciju je govorio o projektu.

 

Počeo je projekat "Ne odlaži, uoči rano"

 

25. maja 2018, u Srpskom lekarskom drustvu, održana je prva edukacija timova primarne zdravstvene zaštite(PZZ) - lekara opšte medicine, medicinske sestre i farmaceuta.

 

 

 

Srpsko lekarsko društvo je bilo prvi domaćin edukacije lekara opšte medicine, sestara i faramaceuta o zapaljenskim reumatskim bolestima u okviru projekta "Ne odlaži uoči rano".

 

 

Projekat je podržan od strane EULAR-a, a sprovode ga Udruženje obolelih od reumatskih bolesti (ORS), Udruženje reumatologa Srbije (UReS) i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i fiziterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFSR).

 

 

 

Materijal je spreman za učesnike.

 

 

 

Prim. dr Mirjana Lapčević je pozdravila prisutne i održala radionicu "Uloga lekara PZZ u ranom otkrivanju zapaljenskih reumatskih bolesti".

 

Asist. dr sci med. Predrag Ostojić je kroz interaktivnu radionicu objasnio kako prepoznati zapaljenske reumatske bolesti.

 

Vms Biljana Arsin je govorila o ulozi zdravstvenih profesionalaca u zdravstvenom sistemu.

 

 

Marija Kosanović je predstavila rad ORS-a i pojasnila ulogu udruženja pacijenata u zdravstvenom sistemu.

 

Uvod

 

ORS je u saradnji sa Udruženjem reumatologa Srbije i Udruženjem medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije u remuatologiji konkurisao za nagradu, a istu i dobio u okviru EULAR-ove kampanje "Ne odlaži, zadnji je voz(Don't delay, connect today)". Projekat je nazvan "Ne odlaži, uoči rano", a uključiće pacijente, reumatologe, zdravstvene profesionalce, lekare opšte medicine i opštu javnost. Svi učesnici će biti usmereni ka jednom cilju, a to je da se obezbedi rano postavljanje dijagnoza hroničnih zapaljenskih artritisa(HZA), tj. reumatoidnog artritisa(RA), ankilozirajućeg spondilitisa(AS) i psorijaznog artritisa(PsA).Projekat će unaprediti znanje i veštine neophodne za ranu dijagnozu HZA i omogućiti pacijentma sa HZA da na vreme počnu sa lečenjem, što će unaprediti njihovo stanje. Projekat će osigurati bolje razumevanje reumatskih bolesti od strane svih zainteresovanih strana.

 

Realizacija projekta

 

Projekat će se odvijati u tri faze koje će uključiti pripremu materijala za edukaciju a zatim i održavanje predavanja i radionica širom Srbije. Predavanja i radionice će voditi reumatolozi, zdravstveni profesionalci, pacijenti i lekar opšte medicine. Edukacija je namenjena timovima koji leče pacijente na primarnom zdravstvenom nivou(domovima zdravlja). Projekat će trajati oko godinu dana.

 

Hvala Evropskoj ligi za borbu protiv reumatizma(EULAR) koja je podržala projekat "Ne odlaži, uoči rano" i omogućila da se on realizuje.

 

 

Sve informacije o projektu možete da pratite na ORS-ovom sajtu i društvenim mrežama, kao i na sajtu EULAR-a.

 

Povezane vesti