Torba sa alatom protiv bola

suitcase-468445

ISKUSTVA PACIJENATA KOJI SU KORISTILI TORBU SA ALATOM PROTIV BOLA

Članice ORS-a Maria Bučić i Jasmina Simić kreirale su prezentaciju priručnika "Torba sa alatom protiv bola". Ispod su neki od alata i cela prezentacija za download.

ALAT BR 1. PRIHVATANJE BOLA

Prihvatiti bol, ove reči sam isprva odbijao! Ko su ovi ljudi koji hoće da govore o tome da treba da prihvatim svoj bol? Ali kada sam malo bolje razmislio o tome, bilo mi je jasno da je prihvatanje bola ključ, da se ide dalje. Mislim da sam zaista pošao dalje. Upotrebom nekih od alata mogao sam da vratim svoj porodični život, da se vratim na svoje staro radno mesto i nastavim dalje da živim i radim normalno... (M.E.)

ALAT BR. 3. PRAVI TEMPO

Za mene je ovo bio odlučujući alat. Pripadam onoj vrsti ljudi, koji rade toliko dugo, sve dok bol postane nepodnošljiv. U međuvremenu sam bolje raspodelio svoje zadatke, imam osećaj da mogu da stvorim više nego ranije, bez pojačavanja mojih bolova. Osim toga pomogao mi je dnevnik bolova koji sam vodio. Uvek bih ponovo pronašao način da osetim kada sam preterao u radu. Tako sam naučio da oslušnem svoje telo pre nego što dođe bol. (H.T.)

ALAT BR. 5 CILJEVI I AKCIONI PLAN

Svaki moj dan je uvek bio isti: ustajanje, doručak, gledanje TV-a, kuvanje ručka, TV, dočekivanje muža kad dođe kući s posla, opet TV... Veoma mi je pomoglo postavljanje ciljeva i pravljenje akcionog plana.

Sada 2 puta nedeljno idem u Fitnes studio i svako jutro radim vežbe istezanja. Sada ne samo da provodim manje vremena ispred TV-a, nego imam i dobar osećaj da imam nešto više kontrole nad svojim bolom. (B.B.)

Ceo priručnik možete preuzeti ovde.

 

Povezane vesti