Ishrana
UTIČE LI NAČIN ISHRANE NA ARTRITIS?
U novinama, na internetu…. nalaze se mnogobrojne preporuke za različita ”lekovita” sredstva za artritis. Ne postoje ”lekovita” sredstva za jačanje imuniteta i poboljšanje artritisa – zarada od prodaje ovih preparata jedina je njihova dokazana korist. Na ovoj stranici pratite besplatne savete za ishranu i način života pacijenata.
ARTRITIS JE OBOLJENJE U KOM NE TREBA JAČATI IMUNITET JER ARTRITIS NASTAJE ZBOG HRONIČNE UPALE
IMUNITET JE U ARTRITISU PREVIŠE AKTIVAN TAMO GDE NE TREBA TJ. GREŠI
PROMENA NAČINA ISHRANE JEDINO IMA DOKAZANO POZITIVAN EFEKAT NA TEŽINU ARTRITISA
OSNOVNI PRINCIPI PRAVILNE ISHRANE OBOLELIH OD ARTRITISA
- jedite raznovrsnu hranu
- izjednačite unos hrane sa fizičkom aktivnošću
- unosite hranu bogatu zrnevljem, semenkama, povrćem i voćem
- unosite hranu sa malo masti i holesterola
- unosite hranu sa malo šećera
- smanjite unos glutena i hleb zamenite kukuruzom i pirinčem
- unosite dve čaše probiotskog jogurta sa smanjenom koncentracijom masti
- uzimajte preparate vitamina D
KOJA JE HRANA ZABRANJENA?
- pica
- burek
- pecivo
- hamburgeri
- razni slatkiši
- grickalice
- kravlje mleko
ŠTA JE PRAVILNA ISHRANA ZA ARTRITIS?
- unosite uravnoteženu ishranu bogatu mineralima, vitaminima, antioksidantima, kalcijumom i vitaminom D
- promenite vrstu masti koju unosite i jedite što više ribe
- Mediteranska ishrana sa što više voća i povrća i omega-3 polunezasićenih masnih kiselina
- izbegavajte žitarice bogate glutenom (pšenica, ovas, ječam,raž) i unosite što više pirinča i kukuruza
JEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA
- WHO preporučuje uzimanje najmanje 5 porcija voća i povrća na dan
- na ovaj način u organizam se unese dovoljno vitamina, minerala i antioksidanata
- studije su pokazale da oni koji unose puno voća i povrća mnogo redje oboljevaju od artritisa
- antioksidanti štite zglobove i iz organizma uklanjaju štetne materije koje pokreću upalu i oštečuju zglobove
- birajte voće različitih boja, posebno svetlih boja (bogatije antioksidantima)
ŠTA JE PORCIJA VOĆA?
- 1/2 grejpfruta
- 150 ml voćnog soka
- 1 srednja jabuka
- 1 srednja banana
- 2 srednje šljive
- 2 koluta ananasa
- 2 polovine breskve
- 3 kašike seckane voćne salate
- 7 svežih jagoda
ŠTA JE PORCIJA POVRĆA?
- ½ paprike
- 1 srednji paradajz
- 1 srednji crni luk
- 2 cveta brokolija
- 3 štapa celera
- 3 kašike seckane šargarepe
- 8 cvetova karfiola
- 14 pečurki
VITAMIN D I KALCIJUM
- najvažniji za očuvanje kvaliteta kostiju
- dokazano je da deficit vitamina D dovodi do pojave artritisa
- svi oboleli od artritisa imaju bolešću i lekovima izazvanu sekundarnu osteoporozu
- dnevno treba unositi
- 1000-1500 mg kalcijuma i
- 800-1000 ij vitamina D
- kravlje mleko ima puno kalcijuma ali se on ne može iskoristiti
- jogurt i sirevi tj. mlečno kiselinski proizvodi najbolji su izvor kalcijuma
- vitamin D se dobija sunčanjem i ishranom bogatom ribom
- JEDITE SVAKI DAN JOGURT, SIR I RIBU!
Uticaj ishrane na autoimuni proces
Ishrana ima važnu ulogu u smanjenju zapaljenskog procesa.
Kada kroz duži period vremena unosimo nama neodgovarajuće namirnice nastaje zapaljenska reakcija i remeti se prirodna ravnoteža u telu. U procesu zapaljenja učestvuje ceo organizam. Kad to stanje potraje i postane hronično to pravi stres u celom organizmu, posebno u imunom odgovoru. A ako imate autoimuni proces onda će ovakva situacija provocirati postojeće tegobe i pogoršaće se Vaše osnovno stanje. Dakle, cilj je otkloniti sve one poznate faktore sa kojima imunitet treba da se bori. Zato je važno da ishrana bude adekvatna u smislu da unosimo one namirnice koje nama odgovaraju, koje organizam podnosi. Za više informacija obratite se Jeleni Damjanović.
Jelena Damjanović
+381 64 1103531
U nastavku je primer jelovnika bez glutena, šećera, mleka i mlečnih proizvoda za koje se smatra da u najvećoj meri provociraju imuni sistem.
I DAN
- DORUČAK
Hleb * Recept za hleb
Susamov puter (Taan) kao namaz
Salata od rendane mrkve sa malo limuna - UŽINA
Jabuka - RUČAK
Riba (pečena, grilovana, barena-po izboru)
Pire od brokolija
Salata od rendane kelerabe - UŽINA
Limunada bez šećera - VEČERA
Salata od tikvice i šargarepe
II DAN
- DORUČAK
Kaša od prosa sa bademom i seckanom suvom smokvom - UŽINA
Banana - RUČAK
Musaka bez mesa (povrće po izboru)
Salata od paprike pečene - UŽINA
Mandarina - VEČERA
Grilovana pečurka
Zelena salata
III DAN
- DORUČAK
Hleb
Pašteta od povrća Recept za paštetu - UŽINA
Grejp crveni - RUČAK
Riba pečena
Povrće grilovano (po izboru) - UŽINA
Bundeva pečena posuta cimetom - VEČERA
Čorba od povrća
IV DAN
- DORUČAK
Pirinčani griz sa suvom šljivom, lanenim semenkama, cimetom - UŽINA
Kruška - RUČAK
Meso (pečeno / dinstano)
Pire od karfiola
Salata od rendanog kupusa - UŽINA
Sok od limuna - VEČERA
Varivo od graška
V DAN
- DORUČAK
Palenta sa blitvom - UŽINA
Jabuka - RUČAK
Teletina (junetina) dinstana ili pečena
Salata od paprike, bundeve i zelene salate - UŽINA
Sok od cvekle - VEČERA
Salata od krastavca i paradajza sa semenkama suncokreta
VI DAN
- DORUČAK
Hleb
Ajvar
Salata od svežeg spanaća - UŽINA
Voćna salata - RUČAK
Proso sa bundevom Recept za proso sa bundevom
Salata od boranije - UŽINA
Sok od limuna - VEČERA
Salata od blitve, cvekle i praziluka
VII DAN
- DORUČAK
Palačinka od heljde - UŽINA
Voćni šejk Recept za voćni šejk - RUČAK
Riba
Podvarak - UŽINA
Sok od limuna i grejpa - VEČERA
Salata od kelerabe i paprike
Spisak namirnica biljnog porekla koje sadrže kalcijum
Povrće (u 100g):
Blitva, 232mg
Kelj, 205mg
Spanać (kuvan), 136mg
Brokoli, 138mg
Cvekla, 117mg
Mladi crni luk, 72mg
Praziluk, 59mg
Kupus, 56mg
Bundeva, 48mg
Celer, 43mg
Prokelj, 42mg
Paškanat, 37mg
Zelena salata, 36mg
Mrkva, 33mg
Beli luk, 181mg
Peršun, 138mg
Pasulj (1 šolja kuvanog) oko 100mg
Voće (u 100g):
Ribizla, 55mg
Narandža, 40mg
Mandarina, 37mg
Smokva sveža, 35mg
Smokva suva, 162mg
Urma suva, 64mg
Kajsija suva, 55mg
Grožđe suvo, 50mg
Šljiva suva, 43mg
Kivi, 34mg
Kupina, 29mg
Limun, 26mg
Malina, 25mg
Crveni grejp, 22mg
Jagoda, 16mg
Kruška, 56mg
Semenke, jezgra, žitarice:
1sk susama 63mg
2sk susamovog putera 128mg
Badem (1/4 šolje) 94mg
Lešnik (1/4 šolje) 55mg
Pirinčano mleko (1 šolja) oko 300mg
1 šolja kuvanog integralnog pirinča 50mg
Začinske biljke:
1kk bosiljka sušenog 10mg
1sk majorana 30mg
1sk mirođije 54mg
1kk majčine dušice 20mg
1kk origana 16mg
1kk nane 22mg
1kk korijandera 22mg
1sk cimeta 78mg
1kk maka 70mg
1sk lovora 15mg
1sk bibera 27mg
PDF verziju možete pogledati ovde.