Fizicka aktivnost

FIZIČKA AKTIVNOST

Mirovanje ili aktivnost

  • Kada je zglob otečen, topao i bolan, odmor će smanjiti zapaljenje zgloba. Privremeno smanjivanje aktivnosti ne znači i prestanak fizičke aktivnosti i vežbanja.
  • Danas se zna da umerena fizička aktivnost pomaže u smanjivanju zamora, jača mišiće i kosti, poboljšava fleksibilnost zglobova i izdržljivost i poboljšava stanje opšteg zdravlja.
  • Potrebno je naći najbolju kombinaciju odmora, aktivnosti i programa vežbi.

Odmor

  • Odmor smanjuje bol u zapaljenom zglobu ali preterano mirovanje dovodi do ukočenosti i smanjenja mišićne snage.

Fizičke aktivnosti:

Vežbe su terapija koju osobe sa artritisom rade zbog sebe.

Hodanje je najbolja i najčešće preporučena fizička aktivnost bolesnika sa artritisom. Dovodi do manjeg oštećenja i stresa na zglobove od trčanja. Hodanje  pomaže da se održi pokretljivost zglobova uz jačanje mišićne snage. Započeti hodanje lagano i ubrzavati do komforne brzine – hodati do granice zamora i bola u zglobovima. Koristiti pomagala (štap ili štake) uz pravilno određivanje dužine štapa i nošenje u suprotnoj ruci od bolnog kuka ili kolena. Hodalica se preporučuje bolesnicima koji hodaju veoma otežano i sporo. Pokazalo se da hodanje poboljšava san i smanjuje depresiju.

– Lako trčanje – koristi više energije od hodanja i čini telo jačim od hodanja. Treba ga započeti tek posle dužeg primenjivanja bržeg hodanja od najmanje sat vremena dnevno tokom šest nedelja. Preporučuje se bolesnicima bez artritisa na donjim ekstremitetima. Uvek nositi udobnu obuću sa mekim đonom.

 Plivanje – u toploj vodi korisno je za bolne i labave zglobove. Dovodi do relaksacije mišića i smanjenja bolova. Naročito je korisno kod artritisa kukova i kolena.

– Vožnja bicikla – je korisna za jačanje mišića donjih ekstremiteta ali se ne preporučuje kod artritisa kolena. Može se koristiti i sobni bicikl sa istim efektima. Započeti lagano okretanje pedala i ne dodavati veliko opterećenje da ne bi došlo do povrede skočnih zglobova.

– Zabranjeni sportovi su: tenis, skvoš, boks, fudbal, skijanje – zbog velikog opterećenja zglobova koji mogu da dovedu do daljeg oštećenja zgloba.

Vežbanjem se postiže povećanje obima pokreta u zglobu, jačanje okolozglobne muskulature i poboljšanje opšte kondicije obolelog.

Vežbanjem se smanjuju bolovi, povećava pokretljivost, smanjuje zamor i pomaže da  bolesnici izgledaju i osećaju se bolje.

 

Veoma je vazno drzati se saveta za olaksavanje ukocenosti i vezbati svakodnevno.

Povezane vesti